Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto znalezione w przepisach babci:)
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier i 2 łyżki wody, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180º C.
Masa malinowa: Maliny zblenderować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się części pestek. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do miski wlać pół szklanki śmietanki (reszta będzie na masie malinowej) i zmiksować ją z serkami i jogurtem, powoli wlewając zimną, tężejącą galaretkę. Dodać przecier malinowy i wszystko razem zmiksować. masę wylać na biszkopt (można na chwilę odstawić do lodówki aby zgęstniała).
Żelatynę zostawić do napęcznienia w 3 łyżkach wody, po czym upłynnić i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder (do smaku, ok. 1 łyżki) i tężejącą zimną żelatynę. Śmietanę rozsmarować na masie malinowej i posypać kokosem.