Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na biszkopcie z masą krówkową i prażonym słonecznikiem.Ciasto z bitą śmietaną z warstwą herbatników i powidłami. Ciasto bardzo znane na śląsku na weselach, jest pyszne.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1059
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1379
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12968
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1059
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1379
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12968
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do blaszki 34x38 cm, wyłożonej papierem. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, dobrze zdjąć skórkę.Nie będzie odstawać,podczas smarowania powidłami. Posmarować powidłami.
masa krówkowa-Słonecznik wraz z masłem i cukrem trzcinowym usmażyć na patelni na złoty kolor.Nie przesmażyć, bo będzie gorzki.Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić do letniego. Zmiksować miękkie masło z kajmakiem (trzymanym w temperaturze pokojowej). Dolewać po trochu żelatyny, cały czas miksując. Dodać słonecznik i wymieszać już łopatką. Rozsmarować na powidłach.
Ułożyć warstwę herbatników.
bita śmietana-Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem i pudrem.Dolewać żelatynę i zmiksować. Zaraz wyłożyć i rozsmarować na herbatnikach. Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić ciasto w lodówce.