Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto korzenne ucierane z rumem"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1748
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1748
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1 zł
Orzechy mielimy nie na pył, ale na takie drobinki, aby były wyczuwalne w cieście. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i po łyżce zmielonych orzechów.
Następnie wsypujemy przyprawę korzenną, kakao i miąższ z wanilii. Ciągle mieszając, dodajemy na przemian: po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, po łyżce mleka i po odrobinie rumu.
Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Na 50–55 minut wkładamy do piekarnika o temperaturze 180oC.
Ciepłe ciasto smarujemy lekko miodem i posypujemy grubo siekanymi bakaliami, krokantem migdałowym lub orzechowym.
Wartość odżywcza jednej sztuki 187 kcal Białko 5,7 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 35 gŹródło: Rewia