Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż oprze się delikatnemu niczym chmurka biszkoptowi i obłędnemu, mlecznemu nadzieniu, które są gwarancją absolutnego szczęścia? Za batonikiem Kinder Pingui przepadają wszyscy – od najmłodszych po znacznie starszych, dlatego zdradzamy, w jaki sposób wyczarować ten wspaniały łakoć w domowych warunkach. Deser najlepiej smakuje schłodzony, więc przygotuj go z dużym wyprzedzeniem.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Pracę zacznij od upieczenia biszkopta. Do metalowej miski wbij jajka, dosyp cukier i cukier waniliowy. Ustaw miskę na garnku, w którym gotuj się woda i ubij mikserem (na parze) na puszystą masę. Pamiętaj, aby stale ubijać, aby jajka nie miały szansy się zagotować. Gotową masę zdejmij z kąpieli wodnej. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie stopniowo dosypuj mączną mieszankę do ubitych jaj i mieszaj łyżką lub na małych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 × 35 lub większa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij, lekko przestudź, wyłóż z formy i zostaw do pełnego wystudzenia.
Przygotuj mleczne nadzienie. Do garnka wlej ok. 400 ml mleka i doprowadź do wrzenia. W misce wymieszaj pozostałe mleko z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i obiema mąkami. Wlej mieszankę, energicznie mieszając ugotuj budyń, po czym odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, aby przykryć garnek folią spożywczą, by nie dopuścić do powstania twardej skorupy na powierzchni. Żelatynę zalej gorącym mlekiem (125 ml) i odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj z ostudzoną masą budyniową (dodawaną po łyżce) do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i ostrożnie połącz ją z masą maślaną. Na koniec dolej tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Wierzch biszkopta zetrzyj wypukłą tarką o drobnych oczkach i odłóż okruszki na bok. Możesz także ściąć ok. 1 cm z góry placka i pokruszyć ciasto na piasek. Kakaowy biszkopt przełóż ponownie do umytej i wysmarowanej blaszki, w której się piekł i wyłóż na niego mleczną masę. Wyrównaj, a wierzch posyp pokruszonym plackiem. Dodatkowo możesz oprószyć cienką warstwą kakao w proszku. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe ciasto Kinder Pingui wyjmij z lodówki, wykrawaj równe prostokąty i podawaj.