Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto beż pieczenia wariant 2
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 61
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 99
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2095
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 61
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 99
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2095
Składniki
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
Przygotować warstwę z białej czekolady: białą czekoladą posiekać I roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do przestygbięcia.
Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. UWAGA: stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło.
Cienkim strumieniem wlewać przestudzoną czekoladę i miksować na najniższych obrotach krótko, tylko do połączenia lub delikatnie wmieszać szpatułką.
Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną pszenicę szpatułką.
Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Rozłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić di przestygnięcią, aż będzie chłodna.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).