Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto kakaowo-migdałowe"
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 40
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 72
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 40
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 72
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Jajka wraz z cukrem ucierać 5–8 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Mielone migdały wymieszać z 2 łyżkami kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy i dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na spód wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę rozsmarować na wystudzonym cieście. Wstawić je na godzinę do lodówki, aby bita śmietana stężała. Przed samym podaniem ciasto polać ajerkoniakiem. Udekorować czekoladowymi wiórkami i oprószyć łyżką kakao.Źródło: Życie na gorąco