Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto jogurtowe z polewą"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Margarynę lub masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej, odstaw by wystygła. Maliny delikatnie umyj i osusz.
Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę; wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka i rozmąć je widelcem. Dodaj jogurt, wystudzony tłuszcz, kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszaj łyżką lub mikserem. Stopniowo dodawaj suche i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta i rozłóż 20 dag malin. Zalej pozostałym ciastem. Piecz 60 minut w temperaturze 160° C. Wystudź.
Przygotuj polewę. Do miseczki włóż serek, dodaj 1/3 szklanki cukru oraz sok z cytryny, wymieszaj, by nie było grudek.
Wystudzone ciasto posmaruj polewą, udekoruj pozostałymi malinami i oprósz cukrem pudrem.
80 minut Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie