Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto jogurtowe z kremem i winogronami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Wlej jogurt, sok z cytryny oraz olej, zmiksuj. Następnie, wciąż miksując na średnich obrotach, stopniowo dosypuj suche .
Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół.
Czekoladę połam na małe kawałki, włóż do szklanej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na średnich obrotach.
Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone mieszając szpatułką. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę, całość delikatnie wymieszaj.
Na pierwszym kawałku ciasta rozłóż połówki winogron (przecięciem do dołu) i posmaruj 3 kremu śmietanowo-czekoladowego. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto włóż do lodówki.
15 minut. Porcja: 195 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie