Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto jogurtowe z gruszkami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Gruszki umyj i obierz, zostawiając ogonki. Do garnka wlej wodę, dodaj 1 szklankę cukru, zagotuj. Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż całe gruszki i gotuj około 20 minut na niezbyt dużym ogniu. Następnie wyjmij je z syropu, osącz i odstaw, by wystygły.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz mielone migdały, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp pozostały cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj mleko, jogurt, olej oraz skórkę otartą z cytryny, zmiksuj na gładką masę. Na koniec stopniowo wsypuj suche , wciąż miksując i wlej wystudzony syrop, w którym gotowały się gruszki.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i ustaw pionowo gruszki. Ogonki możesz owinąć folią spożywczą, by nie spaliły się w trakcie pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch wystudzonego ciasta polej rozpuszczoną polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie