Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na świeże, wilgotne i aromatyczne ciasto? Nasza propozycja będzie idealna! Ciasto imbirowe czuć z daleka, a jego aromat na długo pozostanie w pamięci. Wypiek sprawdzi się nie tylko bez okazji, ale też na święta.
Tortownica o średnicy 23 cm
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 371
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 371
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jajka wbij do miski i ubij, aż podwoją objętość. Następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta. Ubijając dalej, dolej ciągłym strumieniem olej.
Obierz i umyj marchewki, które następnie zetrzyj na tarce. Obierz i umyj jabłko i posiekaj je na drobno. Wrzuć marchewkę i jabłko do miski. Posiekaj na drobno orzechy. Dodaj do miski wszystko, a następnie dosyp wiórki kokosowe.
W międzyczasie nagrzej 150 stopni Celsjusza. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól oraz imbir. Wymieszaj składniki sypkie i przesyp do miski z marchewką. Wszystkie wymieszaj, aż do połączenia. Ciasto wyłóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę sprawdzając środek ciasta patyczkiem. Pod koniec pieczenia powinien być suchy.
Przygotuj polewę. W tym celu ubij serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włóż polewę na kilkanaście minut do lodówki.
Dobrze wystudzone ciasto przekrój poziomo na dwie części. Spód posmaruj 1/3 ilości polewy. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy.