Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 204
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 204
Składniki
Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, lekko je ponacinaj z wierzchu. Masło utrzyj na puch razem z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Kolejno dodawaj po jednym jajku (jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby masa się nie zwarzyła), po każdym dokładnie miksuj. Zmieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do ucieranej masy.
Tortownicę obficie posmaruj masłem (ew. wysyp bułką tartą). Wylej ciasto. Na wierzchu ułóż gruszki nacięciami ku górze. Lekko wciśnij je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz ok. 60 min.
Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Następnie wyjmij je z formy i posyp z wierzchu odrobiną cynamonu. Deser będzie smakował wyśmienicie podany z bitą śmietaną udekorowaną brązowym cukrem.Źródło: Naj