Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 72
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1700
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 72
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1700
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Składniki
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 1,60 zł
Ze 150 g mąki, masła i cukru pudru zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki, a potem wylepiamy nim natłuszczoną blachę i pieczemy na złoty kolor. Wyjmujemy.
Dynię gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Żółtka ucieramy z łyżką cukru kryształu. Dodajemy do nich dynię, mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Białka ubijamy z resztą cukru i delikatnie mieszamy z żółtkami. Przekładamy do blachy, w której upiekliśmy kruchy spód i pieczemy 30 minut w temperaturze 200oC. Studzimy w formie.
Spód z kruchego ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, a na nią wykładamy ciasto dyniowe. Wierzch smarujemy resztą marmolady i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza 1 porcji 189 kcal Białko 7g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia