Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dumnej mamy to niezwykle prosty do przygotowania deser, który wyjdzie nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Jest też idealne dla zapracowanych mam, które chcą zaserwować swoim pociechom coś pysznego i słodkiego. Z tego ciasta z pewnością można być dumnym, ale najbardziej zachwycone będą dzieci. Kawałki tego deseru znikną w mgnieniu oka.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj jajko i utrzyj wszystko razem. Wsyp połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj śmietanę i ponownie połącz. Następnie dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
W międzyczasie umieść pokrojoną cytrynę, rodzynki i orzechy w misie blendera. Zblenduj składniki ze sobą, pozostawiając nieco większe cząstki. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim masę cytrynową. Wstaw deser z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjmij i ostudź. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Ciasto dumnej mamy udekoruj wiórkami skórki i kawałkami całych orzechów włoskich. Możesz podawać je od razu po upieczeniu.