Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto czekoladowe z burakiem"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
Składniki
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę (o śr. 23 cm) posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę pokrusz, rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą postaw na garnku z gotującą wodą). Odstaw, aby masa ostygła.
Jajka zmiksuj z cukrem oraz olejem na gładką masę. Wlej ekstrakt waniliowy. wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Burak obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar soku, miąższ włóż do ciasta. Dodaj stopioną, lekko schłodzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj .
Masę wlej do tortownicy. Piecz ok. 50-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy placek jest suchy. Wyłącz piekarnik, ale ciasto jeszcze na chwilę pozostaw.
Udekoruj cytrynowym lukrem (2-3 łyżki cukru pudru rozetrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny). Możesz też dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
<strong>Przepis przysłała Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli</strong>Źródło: Bella Relaks