Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, wyjątkowo wilgotne i pyszne w smaku
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 118
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 118
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy.
W innym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę,, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. około 25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe.
Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy i studzimy. Można je polać polewą, udekorować owocami. W moim przypadku ciasto przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i żelatyny. Wierzch ciasta również posmarowałam śmietaną i przybrałam malinami.