Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne ciasto cynamonowe cudownie komponuje się z dynią piżmową. Ciasto dość łatwe i efektowne.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 676
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Kwadratowa blaszka 21 cm. Dynię piżmową przekroić na pół, owinąć folią aluminiową i piec w 180 C do miękkości. Potem miąższ wydrążyć i osączyć na sicie. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Miękką margarynę utrzeć z oboma cukrami na gładką masę, potem dodawać po jednym jajku, porcjami mąkę i 100 g dyni. Foremkę lekko wysmarować margaryną, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 170 C. Przestudzić.
Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić. Schłodzone mleko ubić na pianę, dalej ciągle mieszając wlewać cienkim strumieniem galaretkę.Tak ubitą pianę wymieszać z 500 g dyni.
Gotową masę natychmiast wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin.