Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe, efektowne i wyjątkowo smaczne - tak najadekwatniej można opisać ciasto Cyganka. Jeśli przygotowujecie je w sezonie letnim, sięgnijcie po świeże owoce. Poza nim, doskonale sprawdzą się mrożonki. Biszkopt makowy, delikatny krem waniliowy oraz owoce to niebiańskie połączenie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1638
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 93
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 123
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 96
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1638
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 93
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 123
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 96
Składniki
Przygotowywanie ciasta zacznij od bazy kremu. Do miski wrzuć 6 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, cukier waniliowy, 3 żółtka (białka odłóż do biszkoptu), a także szklankę cukru. Wszystko energicznie wymieszaj do połączenia składników, najlepiej trzepaczką. Do garnka wlej 1 litr mleka i zagotuj. Przygotowaną wcześniej bazę kremu wlej, zagotuj i mieszaj trzepaczką aż do zgęstnienia. Powstały budyń ostudź. Do miski dodaj 9 białek – 6 i 3 pozostałe z masy. Ubij je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, miksując do jego rozpuszczenia. Dodaj 6 żółtek i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz suchy mak. Wszystko zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj je i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Ustaw piekarnik na program góra-dół bez termoobiegu. Masę włóż do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa spody.
Następnie przygotuj krem. W tym celu utrzyj 300 g miękkiego masła i stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń. Na pierwszy z blatów ciasta wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim i posmaruj go resztą kremu. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki do schłodzenia.
Następnie wlej do miski 750 ml wrzątku, dodaj 2 galaretki i dokładnie wymieszaj. Ostudź mieszankę. Do zimnej już galaretki dodaj pokrojone na drobno truskawki. Wszystko wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć. Płynną, ale gęstniejącą galaretkę wylej na ciasto. Całość włóż do lodówki na całą noc, by wszystko ,,odpoczęło”.