Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chałwowe nie jest typową propozycją świąteczną, ale może stanowić smakowite urozmaicenie słodkiego menu.
Tortownica 22 cm
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do piany cukier, a kiedy się rozpuści, dodaj żółtka (po kolei).
Przesiej do osobnego naczynia obie mąki. Przesyp je partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułką – tylko do połączenia składników (tak, aby piana nie opadła).
Przelej ciasto do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt upuść na ziemię (w tortownicy) z wysokości około pół metra – dzięki temu nie opadnie! Odstaw do wystudzenia.
Roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Połącz zimną masę chałwową z mascarpone i zmiksuj krótko. Przełóż kremem blaty biszkoptu. Wierzch posmaruj masą czekoladową i udekoruj orzechami. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj krem chałwowy. Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę. Rozpuść w niej pokruszoną chałwę i czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę. Wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.