Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto biszkoptowe ciemne z gruszkami"
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 731
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 318
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 196
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 570
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 731
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 318
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 196
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 570
Składniki
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy do białości z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy, a potem delikatnie łączymy z pianą.
Gruszki obieramy lub zostawiamy nieobrane, jeśli używamy dekoracyjnej odmiany (np. klapsy z czerwoną skórką). Gniazda nasienne usuwamy. Owoce kroimy na ćwiartki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 26 cm. Lekko wciskamy w nie gruszki. Pieczemy w temperaturze 180oC okoł o 30 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 264 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 3,2 g/Węglowodany 61 g.Źródło: Rewia