Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka jak pisanki wielkanocne"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1657
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1657
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Składniki
Mąkę połącz w misce razem z cukrem pudrem oraz sodą oczyszczoną. Dodaj jajko, miód i 20 dag posiekanego zimnego masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 60 minut.
Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Wykrój parzystą liczbę jajek (możesz wcześniej zrobić papierowy szablon w kształcie jajka). Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Ułóż jajka. Piecz 10-15 minut w temp. 180 sto- pni. Ostudź ciastka.
Resztę masła zmiksuj na pianę. Dalej miksując, dolewaj mleko. Połowę jajek posmaruj dżemem (np. truskawkowym) i przygotowanym kremem. Przykryj resztą jajek. Posmaruj pozostałym kremem.
Masę marcepanową podziel na części, zagnieć z barwnikami (np. zielonym, żółtym, czerwonym). Uformuj ozdoby, ułóż na pisankach.
Tłuszcz dodawany do ciasta kruchego powinien być zimny, najlepiej prosto z lodówki. Inaczej mąka wchłonie dużo masła lub margaryny, a przez to ciasto będzie twarde i niesmaczne. Pamiętaj także, że formy do tarty czy szarlotki nie trzeba dodatkowo natłuszczać.
Czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety