Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiedzieliście o tym, że niepozorny grzebień może pomóc wam w przygotowaniu wyjątkowo efektownych i smacznych ciasteczek? Ciastka grzebyki, to właśnie jeden z takich wypieków, który wygląda niczym wyrób z najlepszej cukierni, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. A wszystko to za sprawą zwykłego grzebienia! Oczywiście, do zrobienia tego deseru należy użyć nowego, nigdy nie używanego grzebyka, który już na stałe pozostanie w naszym kuchennym wyposażeniu. Fot. 123RF/Picsel / Youtube/@ChayhanaVostok
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 277
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 277
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta na ciastka grzebyki. W mikserze utrzyj na jasną masę masłoNastępnie dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania ciasta i szybko zmiksuj, tak aby całość dobrze się połączyła. Przełóż ciasto na stolnicę i szybko zagnieć z ciasta dużą kulę. Przykryj ciasto wilgotną szmatką i odstaw na około 15 minut.
Przygotuj nadzienie. Lekko uprażone na suchej patelni, przestudzone orzechy posiekaj z grubsza w blenderze lub przy pomocy noża. Kawałki orzechów powinny być drobne, ale nie mogą być zbyt małe. Dodaj do nich cukier i dżem. Dokładnie wymieszaj.
Podziel ciasto na 12 mniejszych kulek.
Teraz możesz przystąpić do formowania ciastek. Przygotuj nowy, nieużywany grzebień. Weź kulkę ciasta i uformuj z niej wałek o długości ząbkowanej części grzebienia. Dociśnij ciasto do grzebienia, tak aby uformować prostokąt, na którym wyraźnie odbije się wzór ząbków. Na środku ciasta wyłóż niezbyt dużą ilość przygotowanego wcześniej farszu orzechowego. Zlep brzegi ciasta, tak aby powstał rulonik, a następnie sklej jego końce, tak aby powstał kształt łezki. Postępuj tak samo z wszystkimi przygotowanymi wcześniej kawałkami ciasta.
We wgłębieniu na środku każdego z ciastek ułóż migdał.
Ciastka grzebyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut - do momentu aż ciastka nabiorą złotego koloru. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub udekorować wedle uznania.