Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka francuskie z fetą"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5363
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6556
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5363
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6556
Składniki
ok. 65 minut, 1 sztuka ok. 590 kcal
Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce. Rozmrażaj ok. 25 minut w pokojowej temperaturze. Szpinak oczyść, opłucz, listki osusz i grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Krótko podsmaż na niej szpinak. Wymieszaj go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli i pieprzu.
Ciasto francuskie potnij na dowolne kształty: kwadraty, duże kółka lub trójkąty. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy szpinakowej oraz pokrojony w kostkę ser.
Żółtko wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Posmaruj tym brzegi ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe ciastka udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis według: Anny Mrowińskiej, Moniki Kujas, Beaty RozbiewskiejŹródło: Tina