Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, rozpływające się w usta i obłędnie czekoladowe. Ciastka czekoladowe szyszki to hit każdej imprezy - od imienin zaczynając na sylwestrze kończąc. Idealnie nadają się też do popołudniowej kawy czy kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Szybkie i proste do zrobienia.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 807
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 807
Składniki
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Pokrój je na kawałki i wrzuć do miski robota. Gdy masło będzie ucierane, dosypuj stopniowo cukier puder, aż będzie lekkie i puszyste. Do masła dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli i ucieraj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Mąkę przesiej, wsyp do masy i ucieraj. Dodaj kakao i ucieraj do jednolitego połączenia wszystkich składników. Ciasto wyciągnij z miski, uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj z niego kawałki, z których formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, nadając owalny kształt (jak na zdjęciu). Tak uformowane ciasteczka układaj na blaszce a następnie nacinaj pod kątem, tworząc kratkę. Szyszki piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu w piernika i wystygnięciu ciastek, można posypać je cukrem pudrem.