Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę je prawie na każde święta.Dzieci za nimi przepadają.
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 208
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 208
Składniki
ciasto-Mąkę z sodą, przesiać na stolnicę.Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, dodać jajko i śmietanę i dalej posiekać.Potem ciasto szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.Ja nie schładzam, bo ciężko potem się wałkuje. Choć powinno się schładzać. Ciasto wałkować w jedną stronę, podsypując mąką i wykrawać okrągłą foremką ciastka. W każdym zrobić dziurkę naparstkiem.
Ciastka maczać w białku, albo smarować pędzelkiem i maczać w cukrze(z jednej strony). Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.13 min. w 175 *.w zależności jak grube są ciastka.
Po upieczeniu ciastka zsypywać do blaszki, albo pojemnika.