Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka sezamowe"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 139
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 40
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 95
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 139
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 40
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 95
Składniki
Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na złoty kolor (należy uważać, by go nie przypalić – wtedy stanie się gorzki). Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cynamon, wymieszaj.
Do miękkiego masła lub margaryny dodaj oba cukry oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem. Wciąż miksując dodaj jajko, następnie stopniowo dodawaj suche . Na koniec dodaj połowę uprażonego sezamu, wymieszaj. Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut.
Ze schłodzonego ciasta wilgotnymi dłońmi uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą kulkę obtocz w sezamie, który pozostał. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi duże odstępy. Każdą kulkę lekko spłaszcz dłonią lub łyżką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Wstaw blachę z ciasteczkami.
Piecz 10-15 minut, na złoty kolor (należy uważać, aby ich nie przypiec za bardzo i by nie zrobiły się brązowe). Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie przełóż na kratkę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Sztuka: 90 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie