Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na słodkie, smaczne i kruche ciasteczka z intensywną nutą cytrynową. Ciasteczka otula lukrowa kołderka z cukrową posypką.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 115
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14340
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 216
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 115
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14340
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 216
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Składniki
Na początku ścieramy skórkę z 2 cytryn. RADA: Najlepszym sposobem jest wcześniejsze zamrożenie całej cytryny, a następnie starcie z niej skórki, która będzie łatwo odchodziła. Środek cytryny pokrojony w plastry, może nam zastąpić kostki lodu w napojach.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy 3 jajka i aromat cytrynowy (opcjonalnie) i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, szczyptę soli oraz powstałą masę z jajek, masła i cukru pudru. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki.
Uformowane kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy lukier: Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy 1 - 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropel barwnika spożywczego. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i dekorujemy cukrową posypką.
Polukrowane ciasteczka odstawiamy do stężenia lukrowej kołderki.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mojego bloga :D Życzę smacznego! :)