Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka kocie oczka"
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14669
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 161
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 72
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14669
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 161
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 72
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena całości około 15 zł
Wartość odżywcza 100 g 367 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 52 g
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki razem ze szczyptą soli, posiekanym masłem i śmietaną. Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i dzielimy na połowę. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
Jedną część wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy z niej szklaneczką, foremką do babeczek itp. placuszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Powinniśmy zrobić parzystą liczbę krążków. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze dziurki.
Blachę natłuszczamy i prószymy mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180oC. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, układamy na blasze ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na jasny złoty kolor.
Jeszcze ciepłą partię ciasteczek bez dziurek smarujemy marmoladą, dżemem lub konfiturą i przykrywamy partią z otworami. Kocie oczka posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia