Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dla Najmłodszych Smakoszy. Ciasteczka - Buźki z czerwonym Noskiem. Dzieci mogą same udekorować swoje ciasteczka - mój syn miał niesamowitą frajdę :)
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 311
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 311
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Ciasto kruche można przygotować wg własnego, sprawdzonego przepisu, nie musi być takie jak ja podaję. Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtko, ekstrakt i pokrojone drobno masło. Siekamy wszystko nożem, dodajemy cynamon i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto podsypywać mąką jeśli się zbytnio klei do rąk. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, z jednej części wycinamy szklanką o średnicy około 8 cm koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż uzyskają złoty kolor. Z drugiej części ciasta wycinamy również takie same koła, lecz dodatkowo w środku każdego wycinamy dziurki średnicy 2-3cm (ja użyłam zakrętki od butelki). Pieczemy wszystkie ciasteczka i czekamy aż ostygną.
Następnie pełne ciasteczka smarujemy niezbyt grubo dżemem, na wierzch przyklejamy ciasteczka z dziurką. Z lukru dekoracyjnego za pomocą np. pędzelka robimy oczy i buzię. Ja niektórym zrobiłam jeszcze czuprynki - po posmarowaniu ciastka lukrem obsypałam je posypką czekoladową.
Lukier: do białka stopniowo dodajemy cukier i ucieramy do otrzymania lejącej się konsystencji. Pod koniec można dodać sok z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej pudru. Lukier nie powinien się rozpływać po nałożeniu na ciastko.