Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasteczka czekoladowo-orzechowe, serdecznie polecam :-)
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 26
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6518
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 26
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6518
Składniki
1. Czekolady roztapiamy w rondelku i przelewamy do miski. 2. Orzeszki możemy trochę zmielić. 3. Do roztopionej czekolady dodajemy 150 g cukru, 50 g masła, 200 g masła orzechowego, 2 jajka i mieszamy. 4. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, mieszamy. Kolejne 100 g mąki mieszamy z połową łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, mieszamy, dodajemy do ciasta, mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zagniecione, to stopniowo dosypujemy zmielone orzeszki i dalej zagniatamy. Zagniecione ciasto przekładamy do miski. 6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy kawałek ciasta, kulamy w dłoniach, kładziemy na papier i dogniatamy palcami. Z tej proporcji będą dwie blachy ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 13 minut, z termoobiegiem, uważamy by ciastka się nie przypaliły. Być może piec trzeba krócej - 10-12 minut, wszystko zależy od piekarnika. Studzimy na kratce.