Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6580
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 151
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5565
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6580
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 151
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5565
Składniki
Gorzką czekoladę rozdrobnić na małe kawałki. W garnku lub większym rondlu stopić tłuszcz i czekoladę na dużym ogniu. Naczynie odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka od białek i roztrzepać w małej misce. Orzechy włoskie grubo posiekać. Orzechy nie będą podskakiwały podczas siekania, jeśli deska będzie lekko oprószona cukrem. Do masy czekoladowej dodać cukier waniliowy, cukier, roztrzepane żółtka, mąkę, szczyptę soli oraz posiekane orzechy. Masę dokładnie wymieszać. Dno blachy do pieczenia wyłożyć pargaminem, a boki aluminiową folią. Wypełnić przygotowaną blachę ciastem, dokładnie rozprowadzając masę po całej powierzchni. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Wstawić blachę z ciastem. Piec ok. 15-20 min. Ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w chłodnym miejscu. Po ostygnięciu pokroić w blasze na porcje i delikatnie przełożyć na talerz, zwracając uwagę, by resztki folii lub papieru nie przylegały do ciasta. Brownies można oprószyć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Ciastka doskonale komponują się z lodami o smaku waniliowym. Smacznego :)