Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak wiem, popularne ciasteczka są okrągłe czyli zupełnie nie takie jak te małe prostopadłościany które Wam proponuję. Jednak po co utrudniać sobie życie? Zabawa w pieczenie idealnie równych biszkoptowych okręgów, wycinanie galaretkowych środków i pieczołowite oblewanie tego czekoladą. A niedzielny poranek jest krótki i z zasady powinien przebiegać leniwie. Dlatego też nie wysilałam się i z założenia delicje przygotowałam w tej a nie innej formie. Na kilku blogach można znaleźć propozycje na przygotowanie tego przysmaku i zawsze zalecany jest tam biszkoptowy krążek i … po prostu galaretka. Ja jednak uparcie twierdziłam, że coś innego tu chodzi. Biszkopt z delicji nie do końca jest biszkoptem, a czym właściwie? Znacznie bardziej przypomina go ciasto ze znanych amerykanów! A galaretka? Tak na prawdę ma w sobie coś ze zwartej frużeliny – tymże tropem poszłam więc ja.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2927
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2927
Składniki
Mieszamy/miksujemy ze sobą płynne składniki, sól i cukier. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z amoniakiem i proszkiem. Dodajemy do płynnych składników. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach kartki a4 lub nieco większej, wyłożonej papierem. *Ciasta jest tyle, że uformować możemy z niego dodatkowo 2 – 3 mniejsze amerykany. Temperatura: 180 stopni, czas: około 20 minut.
W 100 ml wody rozprowadzamy proszek kisielowy, pozostałą część zagotowujemy w rondelku, przygotowujemy wg zaleceń producenta. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę, cukier i syrop, mieszamy do ich rozpuszczenia. Przestudzoną, ale płynną galaretkę wylewamy na przestudzone ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oblewamy stężałą galaretkę i wstawiamy na kwadrans do lodówki, po tym czasie kroimy w kostkę. Jeżeli delicje planujemy pokroić później, dobrze jest je chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, aby czekolada tak się nie kruszyła.
Wy spokojnie wybrać możecie smak cytrynowy czy truskawkowy, ważne aby wybrać galaretkę w tym samym smaku co kisiel.