Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, mięciutkie i pełne smaku drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, deser do szkoły i pracy. Ja zabieram je na wyjazd, bo nie znoszę drogich i sztucznych kupnych drożdżówek.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
Wychodzi 8 bułek. Mąkę przesiać do miski. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem. Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 -30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie używając naoliwionej szklanki w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, prawie do samej blachy. Każdą bułkę wypełnić śliwkami. Ciasto posmarować dla połysku pozostałym białkiem roztrzepanym z odrobiną cynamonu i cukru.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i wystudzić na kratce. Albo zjeść jeszcze ciepłe :)