Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Budyń z wątróbek po lwowsku"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11500
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11500
Składniki
Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, dobrze je osącz.
Pieczarki oczyść, drobno pokrój, smaż na maśle przez 1–2 minuty. Do pieczarek dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając.
Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel razem z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodatkowo zmiksuj w blenderze, by masa była gładka.
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do zmielonej masy, a białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą pasztetową. Dopraw do smaku.
Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Szczelnie owiń folią aluminiową. Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej 55 minut. Podawaj z konfiturą z żurawin.
Czas przygotowania: 75 minut. 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 1,05 złŹródło: Tina