Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie to absolutna klasyka. Albo się je uwielbia, albo nie znosi. To dlatego, że jest niezwykle intensywne... mega-aromatyczne i mega-czekoladowe, w związku z czym ze smakiem pałaszują je raczej tylko wielbiciele kakao i czekolady. Do ciasta dodać możecie ulubione posiekane orzechy, przyprawy korzenne i bakalie. Doskonale komponuje się z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Niewielką formę (25x25cm lub podobnych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier i łączymy dokładnie składniki za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki. Do rondla wrzucamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zestawiamy rondel z ognia. Wszystkie elementy potrzebne do przygotowania brownie są już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w całość i upichcić. Nic prostszego! Do miski z jajkami wlewamy powoli płynną czekoladę i mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka. Na koniec dosypujemy mąkę i wciąż mieszamy delikatnie, rozprowadzając ją dokładnie w czekoladowej masie tak, aby nie było grudek. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Brownie to ciasto niezwykłe, nazywane jest często „czekoladowym zakalcem”. Prawidłowo upieczone powinno mieć chrupiącą skórkę i maziste, wilgotne wnętrze. W związku z tym należy piec je krótko, a dziubanie patykiem zdecydowanie można sobie podarować. Idealny czas do upieczenia brownie z tej proporcji i ilości składników to 25 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na godzinę, aby przestygło i odpoczęło.
Teraz zostało nam już tylko pokroić brownie w niewielkie kwadraty i podawać... A podawać można samodzielnie, z lodami, bitą śmietaną lub owocami, bo z czekoladą doskonale komponuje się niemal wszystko.