Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowiec z kawową nutką"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 51
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 91
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 275
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 51
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 91
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 275
Składniki
Kawę wsyp do 1 szkl. wrzątku. Odlej 2 łyżki płynu (będzie potrzebny do masy). Do reszty dodaj likier migdałowy, wymieszaj i wystudź. Biszkopty rozłóż na blacie. Wszystkie skrop przygotowanym ponczem.
Migdały upraż na patelni. Gdy zaczną się rumienić, przesyp je na talerzyk. Zrób masę: żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj ser, utrzyj. Białka ubij na sztywno, dołóż do kremu razem z kawą. Wymieszaj.
Na spodzie tortownicy rozłóż nasączone biszkopty. Posmaruj częścią kremu i ponownie ułóż biszkopty. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciastek i masy, wygładza jąc wierzch każdej warstwy kremu. Torcik wstaw na 30 min do lodówki.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem waniliowym i zagęstnikami. Z tortownicy zdejmij obręcz. Śmietaną posmaruj wierzch i boki tortu. Boki obsyp płatkami migdałowymi, zaś wierzch – czekoladowymi wiórkami.
Z masy serowej i biszkoptów możesz przygotować deser w pucharkach. Układaj w nich warstwami pokruszone ciastka (skropione kawą) i masę mascarpone. Pycha!Źródło: Tina