Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopt z kremem orzechowym"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 750
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6496
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 144
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1121
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 750
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6496
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 144
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1121
Składniki
Orzechy wsyp do garnka, zalej mlekiem. Zagotuj, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i pozostaw, by ostygła.
Masło (powinno mieć temperaturę pokojową) utrzyj na puszysty krem razem z 30 dag cukru pudru. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj po łyżce ostudzonej masy orzechowej. Na koniec wlej łyżkę wódki i miksuj jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Schowaj go do lodówki, aby nieco się schłodził.
Biszkopty rozłóż na blacie. Herbatę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny oraz pozostałą wódką. Ponczem nasącz biszkopty. Dwa posmaruj kremem orzechowym, ułóż jeden na drugim. Przykryj trzecim biszkoptem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z resztą cukru pudru i zagęstnikiem. Posmaruj nią tort, z reszty wyciśnij rozetki za wierzchu.
Kwietna dekoracja
Pomiędzy śmietanowymi rozetkami ułóż świeżą różę. Dodatkowo torcik posyp różanymi płatkami.Źródło: Tina