Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt z budyniem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Jajka dokładnie umyj i rozbij, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Formę w kształcie serca wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20 min. Ciasto przestudź.
Żółtka i cukier utrzyj mikserem na puch. Dodaj 50 ml mleka, obie mąki, dokładnie zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę z żółtek i mąki. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Mieszaj aż całkowicie się roztopi. Wystudź.
Na wystudzony spód wyłóż krem budyniowy. Udekoruj połówkami truskawek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny, by krem dobrze stężał.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie