Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i prosty do zrobienia biszkopt z 6 jaj. Wychodzi wysoki, można go przekroić na kilka blatów. Idealny do tortów.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 49
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 62
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1046
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 238
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 49
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 62
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1046
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 238
Składniki
Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Z jajek oddzieliłam żółtka i białka. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, cały czas mieszając, powoli wsypywałam cukier zwykły i waniliowy. Pianę ubijałam aż cukier się rozpuścił, a sama piana zrobiła się błyszcząca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiałam do oddzielnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę powoli wsypałam do piany jajecznej i wymieszałam łyżką do połączenia. Na koniec można dodać dowolny olejek zapachowy do ciast. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam do tzw. suchego patyczka, czyli w tym przypadku ok. 45minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam w formie przykryty ściereczką. Biszkopt pieczony w tortownicy o takiej wielkości powinien starczyć na przekrojenie go na 4 blaty.