Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, wilgotny biszkopt prosty do wykonania. Harmonijnie łączy się z różnymi kremami. Doskonały do użycia jako ciasto tortowe. Tajemnica jego walorów tkwi w porządnym ubiciu masy jajecznej.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Składniki
Jajka całe (nie rozdzielamy białek od żółtek) wbijamy do misy miksera, wsypujemy cały cukier i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać jajka z cukrem. Pomału dodajemy partiami skrobię kukurydzianą. Wszystko ubijamy na wolnych obrotach. W momencie, gdy cała skrobia będzie w misie zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy masę, aż będzie jasna i puszysta. Musi znacznie zwiększyć objętość. Należy ją ubijać minimum 12 min.
Teraz zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce przesianą mąkę. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone do temperatury pokojowej masło. Ciasto gotowe do pieczenia.
Wlewamy je do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175 °C. Ciasto studzimy odwrócone na kratce kuchennej.
Wszystkie składniki ubijanego ciasta mają być w temperaturze pokojowej. Biszkopt nie musi być przed krojeniem na blaty schładzany w lodówce. Zaraz po całkowitym wystudzeniu możemy go kroić i przekładać kremami. Ma piękny, maślany kolor, aksamitną strukturę i jest na tyle wilgotny, że nie trzeba go nasączać.