Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezowa chmurka z morelami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 35
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 81
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 35
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 81
Składniki
Cukierki drobniutko posiekaj. Białka ubij, powoli dosypując sól oraz cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj wiórki kokosowe, karmelki oraz kropelki czekoladowe. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem.
Na spodzie formy rozsmaruj przygotowaną masę bezową. Uformuj też kilkucentymetrowy brzeg. Bezę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz przez godzinę. Potem wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
W tym czasie morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Ponownie włóż do garnka. Dodaj owoce i gotuj, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanęubij na sztywno z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Piankę śmietankową rozsmaruj na bezowym spodzie. Na wierzch wyłóż morele z konfiturą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
ok. 1 godziny i 45 minut , 1 porcja 290 kcal.Źródło: Tina