Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Beza Pawłowej z kremem waniliowym"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 171
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 171
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Składniki
Białka mocno schłodź, potem ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 3/4 dag cukru. Pianę z białek wymieszaj z octem balsamicznym oraz mąka ziemniaczaną. Jeśli chcesz by beza miała lekko orzeźwiający smak, do piany z białek dodaj skórkę otartą z limonki albo odrobinę likieru miętowego.
Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim kółko. Posmaruj je grubo masą bezową. W środku łyżką zrób duże wgłębienie, do którego potem włożysz krem.
Bezę wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 st. Potem zmniejsz temperaturę do 80 st. Susz bezę jeszcze 90 minut.
Truskawki umyj, oczyść, pokrój na kawałeczki. Mango rozetnij, wyjmij pestkę, potem miąższ obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Śmietanę ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym. Krótko przed podaniem krem waniliowy włóż do wgłębienia w krążku bezowym. Bezowy torcik obłóż pokrojonym owocami. ok. 3 godziny 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina