Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej wersji tego popularnego deseru wykorzystałam sprawdzony przepis na kruchy, migdałowy spód. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę - kruche ciasto idealnie połączyło się smakowo ze słodkim kajmakiem i delikatną bitą śmietaną.
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1222
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 431
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 296
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1222
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 431
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 80
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 296
Składniki
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę. Dno i brzegi tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy, wykładając spód i brzegi do wysokości ok. 2,5 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i na spód wykładamy masę kajmakową (masy można dodać więcej niż 300 gram, jeżeli ktoś lubi słodsze ciasta). Banany kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Od razu po ubiciu śmietanę wykładamy na banany i dekorujemy całość startą czekoladą.