Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5364
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6556
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 128
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5364
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6556
Składniki
• na 12 porcji •: 75 min •Porcja: 255 kcal •Cena porcji: ok. 70 gr
Masło lub margarynę stop, odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Wprost do niej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę oraz sok z cytryny. Wlej mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy dobrze się połączą, powoli wlej masło, stale mieszając ciasto mikserem.
Dużą formę z kominem (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz około godziny, do tzw. suchego patyczka.
Gotową babkę studź 10 minut w formie, następnie przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimną babkę oprósz cukrem pudrem, ew. oblej lukrem albo stopioną białą polewą czekoladową.Źródło: Naj