Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka piaskowa"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24354
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 126
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4812
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24354
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 126
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4812
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo do piany cukier oraz cukier waniliowy i żółtka. Mąkę przesiej do miski z opakowaniem proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitej piany, wymieszaj.
Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Gdy całkowicie przestygnie, dodaj ją do przygotowanych składników ciasta. Na koniec wlej szklankę jasnego piwa. Całość starannie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Piecz przez godzinę. Przed wyjęciem wbij w ciasto drewniany patyczek. Po ostudzeniu dowolnie ozdób.
czas ok. 75 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety