Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często zostają nam białka i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę, Zrobiłam ją z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 48
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 957
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 132
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 48
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 957
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 104
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 132
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać majonez i ubijać jeszcze chwilę na wolnych obrotach miksera. Tylko tyle, żeby majonez połączył się z pianą, myślę że nie dłużej niż 20 sekund. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.
Część ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wyłożyć na jasne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.