Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na babkę marmurkową. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 55
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 398
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 55
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 398
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję przez chwilę, tak żeby jajka stały się puszyste.
Następnie cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleko, proszek dopieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość miksuję do momentu aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek.
Trzy czwarte ciasta przekładam do foremki. Do pozostałego ciasta dodaję kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły i wykładam na jasne ciasto w foremce. Ciasto w foremce delikatnie mieszam patyczkiem do szaszłyka.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki. Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie polewy: Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały. Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy. Babka marmurkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa