Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję.
Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.
Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.