Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna babka czekoladowo-śmietankowa to nasza propozycja na Wielkanoc. Pyszna, puszysta i wilgotna, Wszystkim będzie smakowała!
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1234
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1609
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 115
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 100
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1234
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1609
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 115
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 100
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Małą formę keksową (25x11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Ścieramy skórkę z cytryny (tylko zewnętrzną, żółtą część). W jednej misce łączymy mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia (proszek do pieczenia ma być dokładnie wymieszany z mąką). W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka.
Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem mikserem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Stopniowo dodajemy roztrzepane jajka, cały czas miksując dobrze ubijamy masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną, miksujemy. Wsypujemy kolejną porcję mąki i mleka ze śmietaną i znów miksujemy, aż do wyczerpania składników. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy startą skórkę z cytryny, delikatnie łączymy z ciastem. Drugą część odłożonego ciasta równie ostrożnie mieszamy z ostudzoną, ale płynną czekoladą.
Wykładamy do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą, następnie patyczkiem do szaszłyków robimy kilka ósemek w cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy babkę 50-60 minut (do suchego patyczka).
Babka łaciata gotowa!