Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kajmakowa świetnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc, ale to też rewelacyjny deser do weekendowej kawy. Jest wilgotna, puszysta, pyszna i niezwykle delikatna. Przepis jest naprawdę prosty i szybki!
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 25
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 528
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 193
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15451
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 25
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 528
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 193
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15451
Składniki
W głębokiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem i wanilią. Następnie dodawaj po łyżce masę kajmakową i miksuj całość do połączenia. Do miski dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
Do osobnego naczynia wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszaj je ze sobą. Do miski z masą wsypuj odrobinę mąki na zmianę z kefirem. Miksuj całość krótko.
Przygotuj dużą formę do babki. Wysmaruj ją dokładnie masłem i podsyp mąką, żeby ciasto nie przywarło. Przygotowaną masę przelej do foremki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz babkę przez ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdź, czy jest gotowe (testem, czy wbity patyczek jest już suchy).
Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z formy. Przygotuj lukier - wystarczy, że w małej misce połączysz cukier puder z wodą. Gdy ciasto przestygnie, polej je lukrem i przyozdób skórką pomarańczową. Babka kajmakowa gotowa!