Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złocista babka drożdżowa według receptury podkarpackiej gospodyni z miasteczka Dukla. Swój niepowtarzalny kolor zawdzięcza mące kukurydzianej. Nie bez znaczenia jest również dobór w cieście wiejskich jajek, które także wpływają na piękną barwę wypieku. Babka drożdżowa dukielska odznacza się niezwykłą puszystością. Drożdże w tym wypieku pracują aż czterokrotnie. Pierwszy raz w zaczynie, następnie w misce tuż po zagnieceniu ciasta, kolejny raz formie przed pieczeniem i na koniec w piekarniku podczas pieczenia. W dukielskiej babce drożdżowej nie powinno zabraknąć sporej porcji rodzynek. Gotowe, świąteczne ciasto można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.
Forma na babkę
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 259
Składniki
Mleko delikatnie podgrzej - powinno być ciepłe, nie gorące. Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Do miski wkrusz świeże drożdże. Dodaj 2 łyżki cukru. Wlej ciepłe mleko. Wsyp 2 łyżki mąki pszennej. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę pszenną razem z mąką kukurydzianą przesiej do miski. Wbij jedno całe jajko i 4 żółtka. Wsyp resztę cukru i szczyptę soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. W trakcie zagniatania do ciasta dodaj rozpuszczone masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto drożdżowe na babkę dukielską pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Formę na babkę wysmaruj od wewnątrz porządnie masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do środka. Ponowie odstaw do wyrośnięcia na koło 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Babkę drożdżową dukielską piecz przez około 50 minut.
Upieczoną babkę wystudź, wyciągnij z formy i udekoruj cukrem pudrem.